(God)Father (Kereszt)Apa

/God/Father (/Kereszt/Apa)

Szerző: jhnnsclvn BE november 11, 2012

Szerző: Gombóc Amy

Márton nap alkalmából köszöntsük a képen látható 3 férfit: a 2 Mártont és a 2 Kulcsár-Szabót? Vagy nem stimmel a számtan? Lehet, hogy inkább 2 Mészárost és 1 Kulcsár-Szabót kellene köszöntenünk? Mert akkor stimmel: 2 + 1 = 3. De akkor a Kulcsár-Szabót minek is? Hiszen ő nem Márton, hanem Ernő. Neki ma nincs névnapja. Vagy mégis? Teljesen belezavarodtam. Bár informatikus könyvtáros szakot végeztem, nem erősségem a matek. Néha 3-ig se bírok elszámolni, nemhogy 4-ig. Hiába, csak egy (festett) szőke nő vagyok.

Kezdjük elölről.

Az 1. képen látható AGGASTYÁN Kulcsár-Szabó Ernő, a 2. képen látható CSECSEMŐnek, Kulcsár-Szabó Mártonnak a névadója. Vagy az apja is? Még az is lehet. Mit lehet tudni? A fotó ugyan semmiben sem emlékeztet ifjú apára, inkább egy az életből épp távozni készülő aggastyánra: szeme karikás és táskás, orra hosszú és hegyes, arca nyúzott és öreg, szája fogatlan és ernyedt, tátva van, mint egy halotté. Képes lehet-e ez a MATUZSÁLEM egy ilyen pirospozsgás dagadt kis újszülöttet előállítani? Végülis 8 évvel ezelőtt, amikor ez a kép készült, leszámítva 2 napot (annyi idős volt fotózáskor a gyerkőc) és 9 hónapot, amíg megnőtt az anyja hasában, már épp feltalálták a Viagrát. A Viagra persze csak merevedést biztosít, muníció azt nem ad hozá. Szóval a kérdés kérdés marad: ki a csecsemő biológiai apja?

A 3. képen látható gyér hajú brutális képű fickó Mészáros Márton, a (KERESZT)APA, a 2. képen látható CSECSEMŐ névadója. Na jó, de akkor mi az aggastyán? Ő is névadó, nem? Ja igen, az aggastyán adta a gyerkőc vezetéknevét, a szkinhedforma tagbaszakadt fiatalember pedig a keresztnevét. Aki a vezetéknevet adja, az az APA, aki a keresztnevet, az a KERESZTAPA. Legalábbis elvileg. De lehet fordítva is. Mármint hogy a keresztapa az igazi apa, a hivatalos apa pedig csak amolyan keresztapa.

Aligha véletlen, hogy az újszülött pont a Márton keresztnevet kapta. Nyilvánvaló, hogy a Kulcsár-Szabóknak, apának és fiának, égető szükségük van egy nemzőképes férfira, hogy bizonyítsa nekik a világ felé a férfiasságukat, termékenységüket. (Bár ez az ifjabbik KSz-nak még idáig nem sikerült.) Busásan meg is jutalmazzák: doktori cím megírt dolgozat nélkül (emlékeztetőül: egy jelentéktelen 13 oldalas kis írásocska, az is Korner Veronikával társszerzésben, amire MM a Károlin summa cum laude fokozatot kapott, aztán Szegeden csalással duplázott – erős Kulcsár-Szabó hátszéllel), 1 millió forintos támogatás az NKA-tól, ösztöndíjak, bizottsági tagságok, gusztustalan futtatások minden mennyiségben.

A csecsemő Marcika kiköpött Nagymarci. Arca nem ovális, hanem széles, orra tömpe, alul kiszélesedő, húsos, tág orrlyukakkal. Az apja le se tagadhatná. Kiskulcsár most duplázást vár Nagymarcitól. Hátha lesz apja fiának egy kistestvére. Vagy mit is beszélek. Kis (unoka)öccse vagy (unoka)húga.

A Debreceni Egyetem 2004-ben induló Informatikus könyvtáros szakosainak ezúton mondunk köszönetet a bájos linkért és a kesze-kusza családi viszonyokban való eligazodáshoz nyújtott háttérinformációért:

http://silver.drk.hu/info-kvtar/index1.html

Kategória: HungarianCalvinistChurch, Károli Egyetem BTK, Kulcsár-Szabó Ernő, Mészáros Márton | Címke: , , , , | Szerkesztés | 26 Hozzászólások »

Advertisements

About karoligaspar

Doctor of Law, Protestant
This entry was posted in Károli Gáspár Református Egyetem and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s