The twit conspirator (A balfék konspirátor)

Szerző karoligaspar @ április 22, 2012

A gálferences blog http://galferences.wordpress.com tanulsága többek között, hogy aki rosszban sántikál, ne hagyjon maga után nyomot. Sose lehet tudni, hogy a kósza e-mailek merre tévelyegnek, kinek a kezébe kerülnek és mire akarják felhasználni őket. De ezt nemcsak ifjú és naiv, vidéki fiatalok nem tudják, hanem a magát Machiavellinek képzelő pitiáner intrikus, az MTA Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa és a Károli Régi Magyar Irodalmi Tanszékének docense, Bene Sándor sem. – A szerk.

Szerző: Cagliostro

Bene Sándor a THEATRUM POLITICUMban, sőt, a THEATRUM MUNDI-ban a zseniális cselszövő, a machiavellista intrikus szerepét osztotta ki magára. Hogy ez a szerep mennyire nem illik erre a kispályás rágalmazóra, arról meggyőződhettünk, amikor nemrégiben bizonyítékok kerültek elő arra nézve, hogyan fúrta meg Bene – a Kulcsár-Szabó klán „családi segítségével” Tüskés Gábort. (JAJ és JUJ!)

Bene igazi kisszerű, sunyi intrikus. Miközben a MIÉP-es, majd jobbikos újfasiszta egyetemtől kapja a zsíros másodfizetését, és nyal be csontig a jobbikos rektornak, a kőkemény szadeszes BESZÉLŐben publikálgat. Mindkét helyen elpöttyent pletykákat és igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy direkt azért ÉPÜLT BE AZ ELLENSÉGHEZ, hogy onnan ide hordja az infókat. Valójában  Bene tökéletesen erkölcstelen, igazi kettősügynök, mindenkit elárul.

Persze annyi esze még Benének is van, hogy egy kicsit védje magát. Szól is haverjainak, Hermannak, aki a cselszövést az IMO-n tanulta, Hanságinak is üzenget, hogy „családi” vonalon intézzék el a dolgot, az ő neve „ki ne tudódjon”. Hát, Sanyi, te tényleg annyira gyagya vagy, hogy ezekben megbízol???

De Bene agya még akkor is így jár, amikor kivételesen nem intrikusi üzemmódban akar működni. Nagyszerű példa erre az a szöveg, ami az ÉS 2012. április 6-i számában publikált Belgium romjai címmel. A károlisokat – nem véletlenül – nem közli az ÉS. Petrőczi néhány ordenáré verse meg fordítása a pártállami változatban még megjelent, azóta egy sem. Az irodalomtudomány (?) többi úgynevezett képviselője nem jut be az ÉS-be, néha az IMO-s Hermann felesége, Szilágyi Zsófia dicsérgeti őket kívülről, hogy aszongya „Mészáros Kosztolányi felől olvassa Moldova Györgyöt”.

Bene Sándor cikkecskéje egy érdektelen vitához kapcsolódik – különben Kovács nem is közölte volna – a politikai költészet létjogosultságáról. Tkp. két kérdés kristályosodott ki a vita során:

1.Van-e egyáltalán (szükség) politikai költészet(re)?

2.Kemény István Búcsúlevél című írása jó vers-e?

Ez két eldöntendő kérdés, igennel vagy nemmel lehet rá válaszolni, Benének azonban sikerül négy hasábon keresztül megkerülnie a választ.

Közben kioszt néhány alattomos szúrást: Horváth Iván apjának (Nem Horváth Márton lobogójára), a lukácsistáknak (még csak nem is Lukács György triászára gondolok). Beidézi, akiket mindig, Senecától Justus Lipsiuson keresztül Balassiig, sőt, tovább, Arany Lászlót és Adyt.  És a végén roppant sejtelmesen: „olyan árnyak is felsejlenek, mint Carl Schmitté”.

S mostanában már nem írnak meg egyetlen, úgymond, irodalomtudományi szösszenetet sem, hogy ne zagyválnának valamit Wittgensteiről és a nyelvi játékokról, hipertextről, subtextről vagy regiszterről. Bene a Hansági által már vicctémává züllesztett beszédaktuselméletet töri kerékbe: „Kemény szövegének perlokúciója nyitott…az illokúcióra akarja irányítani a figyelmet”. Ennek így semmi értelme, szakszerűtlen, tárgyszerűtlen hablaty.

A két eldöntendő kérdésre Bene nem válaszol. Négy hasábon keresztül locsog bele a világba. Mi céllal? Hogy a nála hülyébbek és műveletlenebbek – a Károli, mondjuk, tele van velük – megzavarodjanak, és azt gondolják, ez ám a nagy tudós.

Bennünket nem vezetsz meg. Szöveged arról győzött meg bennünket – ez volt a perlokúciója -, hogy te, akármit is akarsz elérni a szövegeiddel – bármi legyen is az ő illokúciójuk – éppen olyan senki vagy kutatónak, mint amilyen balfék intrikusnak.

Páter Ányos lebukása:

http://jhnnsclvn.wordpress.com/2012/03/27/pater-anyos/


Kategória: Károli Egyetem BTK, Károli University of the Reformed Church, Kulcsár-Szabó Ágnes, Szabó András | Címke:: , , , , | Szerkesztés | 44 Hozzászólások »

Advertisements

About karoligaspar

Doctor of Law, Protestant
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s