Student abuse (Hogy éltek vissza a hallgatókkal a Károlin?)

Student abuse (Hogy éltek vissza a hallgatókkal a Károlin?)

Szerző anonymanalyst @ november 2, 2011

Megkaptuk a sikkasztásos ügyben áldozatként érintett Student beszámolóját, amiből megtudhatjuk, hogyan használták fel a bődületes sikkasztáshoz a mit sem sejtő hallgatókat.

Egyébként a hallgatók számára is nyilvánvaló, hogy a 157 milliós csalásról kiadott rendőrségi közlemény mese, amit a Károli Egyetem vezetése sugallhatott. Nemhogy a gazdasági igazgatónak, de még egy hallgatónak is fel kellett hogy tűnjön az összeg nagysága és rendeltetése közötti ellentmondás. 2-3 milliós ösztöndíj nem létezik: még 5 éves klasszikus egyetemi tanulmányokat alapul véve is ennek az összegnek legfeljebb csak az egytizedét lehetne kifizetni, azt sem egyszerre, hanem kb 12 részletben. Aki ezeket az utalásokat aláírta, az ugyanolyan felelős, mint aki aláíratta vele.  – A szerk.

Szerző: Student

Sziasztok!

Én vagyok az egyik hírbe kevert hallgató a sikkasztásos ügyben. Sokáig nem tudtam semmiről. Ösztöndíjat sosem láttam, azt a Károlin csak a HÖKösök és a haverjaik kapják. Ők tudják, mikor mennyi kreditet kell felvenni, mennyi átlagot kell elérni. Ezt a tudást megtartják maguknak, csak szűk baráti körükkel osztják meg. Mire a plebszig elszivárognak a hírek, változnak a feltételek. Megvan a kreditszámom, átlagom, lesem a pénzt, de nem látok semmit. Reklamálok, erre kiröhögnek, hogy hol van már a tavalyi hó.

Épp ezért csodálkoztam, amikor az egyik volt HÖKös fejes, most mellesleg ösztöndíjas doktorandusz, Szabó Andi, mellbe vágott a kérdéssel, kinél feküdtem ki magamnak 3 millió ösztöndíjat. A szusz is a torkomon akadt, mert soha nem láttam ennyi pénzt, ösztöndíjat pedig mindig mások kaptak. Azt is kérdezte, leszoptam-e a Szabót, mert ő doktori ösztöndíjasként az egész képzési időre kap ennyit. Az igaz, hogy Szabó megkörnyékezett egyszer, de nem azért, hanem csak hogy nem akarok-e régi magyaros témából szakdolgozni. Mer tetszett neki a szemináriumi dogám. Modtam hogy nem, más terveim vannak, nem akarok irodalommal foglalkozni egyáltalán, inkább üzlettel. Még egy darabig szívóskodott, ezt vehette észre az Andi, és emlegette, hogy még senki nem járt rosszul, aki régi magyarból akar doktorálni. Pénzes már tanársegéd a Károlin, Venásch és Cziczka pedig doktori ösztöndíjat kapnak. Ezt nekem is el tudná intézni. De én nem akartam, és ebben maradtunk.

Aztán egyszer csak kaptam egy hivatalos levelet, hogy fizessem vissza azt a 3 millió forintot, amit nyilvánvaló tévedésből utaltak ki nekem, mert nekem nem járt ösztöndíj, pláne nem ennyi. Berohantam a HÖKhöz megkérdezni mi ez, de azok csak sandán néztek rám, kb úgy mint az Andi. Próbáltam beszélni a dékán asszonnyal, de a színe elé sem engedtek, csak egy pasi állt velem szóba a dékánián. Mondta hogy ő jogász, és addig adjam vissza a pénzt, amíg szépen kérik, mert meg fogom ütni a bokám. Mondtam hogy nem tudok semmiről, de nem hitt nekem. Mutatott egy listát egy csomó hallgatói névvel, mellettük milliós összegek, köztülk az enyém is 3 millióval. De volt ott 3 és fél millió is néhány név mellett, és volt ahol csak 2. Aztán kaptam egy fenyegető levelet rendőrséggel, bírósággal, abban szerepelt az utalás dátuma és egy számlaszám is. Visszaírtam, hogy abban az időben én semmilyen pénzt nem kaptam, 3 milliót soha életemben, még 30 ezret sem, egyébként a számlaszám nem ismerős, egy biztos: nem az enyém. Közben hallottam hogy másokat is zaklattak levelekkel, és hogy ők is nyelhették a megjegyzéseket.

Aztán egyszercsak csönd lett. Nemcsak nem követelték már vissza a pénzt, hanem a téma tabu lett. Végülis örültünk, hogy leszálltak rólunk.

Utána hallottam hogy állítólag bűncselekmény történt. Máig nem értem, hogy nem tűnt föl senkinek, hogy ösztöndíjként tüntettek fel 2-3 millió forintos összegeket. 5 év alatt összesen még 300-at sem lehet keresni nemhogy 3 milliót. Erről inkább a hökösöket kellene megkérdezni, pl. Szabó Andit, aki mindig sok ösztöndíjat kapott. Ha ezt mind összeadja, mennyi jön ki? Szerintem a tizede sem.

Szerkesztőségi megjegyzés: Student levelében apró helyesírási és stilisztikai változtatásokat végeztünk. Nem írtuk át, nem változtattunk semmit a mondandón, még az összes helyíesírási és stilisztikai hibát sem irtottuk ki. Mivel a lehetságes levélírók száma pontosan behatárolt, és tudjuk, hogy a Magyar Nyelvészeti Tanszék munkatársai nagyítóval fürkésznek minden blogbejegyzést, megpróbáljuk a levélírót megvédeni a gyanúsítgatásoktól. (A beazonosítástól nem kell megvédenünk, mert hogy ez sikerülhet, abban csak a szellemileg retardált Balla hisz. :) )

Kategória: Károli University of the Reformed Church | Címke:: ,, | Szerkesztés | 45 Hozzászólások »

Advertisements

About karoligaspar

Doctor of Law, Protestant
This entry was posted in Károli Gáspár Református Egyetem, Magyar Református Egyház and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s