The other witness (A másik tanú)

The other witness (A másik tanú)

Szerző jhnnsclvn @ június 14, 2011

Tíz nappal ezelőtt érkezett elektronikus postaládámba az alábbi írás, de külföldi körutam miatt csak ma jutottam hozzá. Bolyki János halálára nagyon sokan reflektáltak ezen a blogon, de a Károli és a Református egyház diktatorikus rendszere és azonnali súlyos retorziói miatt csak nickneveken. Ez alól két kivétel van: Jakab Attila és Simon Róbertné Pesthy Monika. Szakmabeliként és barátként mindketten közel álltak az elhunythoz, ráadásul nem is károlisok, így nem kell bujkálniuk Bölcskei Gusztáv és Balla Péter bosszúja elől.

Pesthy Monika alább olvasható írása kardinális kérdéseket feszeget: hogy lehet az, hogy a leleplezett csaló, Pethő Sándor még mindig egyetemen oktathat? Hogy lehet az, hogy az egyetem névleges vezetője, Balla Péter nem Pethőt állította félre, hanem Bolykit intette le, visszavonatva vele igaz tanúvallomását? Kérdezi ezt az a Pesthy Monika, aki Bolyki mellett a másik tanú Pethő csalására, hiszen MAB-tagként éppúgy látta Pethő meghamisított publikációs jegyzékét és meghamisított önéletrajzát, mint Bolyki János. És ezt ugyanúgy elmondta, névvel, a 168 órának, mint Bolyki. Történjék Pethő-ügyben bármi, tény, hogy Pethő nemlétező külföldi publikációkkal és sosem volt küföldi vendégprofesszorságokkal jutott egyetemi tanári címhez, és tény, hogy Balla Péter ebben a cinkosa. Tény, hogy Balla Péter Pethő nyilvános lebukása után sem tett ellene semmit, hanem inkább Bolyki ellen lépett fel, pontosan úgy, mint két évvel ezelőtt Hima Gabriella ellen, aki kifogásolta, hogy Mészáros disszertációja nem létezik. Himát másfél évnyi üldözés után betegségbe kergette, majd betegállománya alatt kirúgta, Bolykit pedig egyenesen a sírig üldözte. Tevőlegesen járult hozzá a halálához. Majd ezek után Pethővel együtt odaállt Bolyki ravatala mellé, mintha gyászolná. Lehet-e képmutatás ennél undorítóbb, gusztustalanabb? Viselt-e valaha jellemtelenebb, méltatlanabb személy rektori talárt, mint Balla Péter? Balla Péter aligha keresztyén. Sőt: aligha emberi lény. – Johannes

Szerző: Pesthy Monika

In memoriam

Bolyki János május 29-én halt meg. A hírt két nappal később, május 31-én tudtam meg Hollandiából: Jan Bremmer, akiben még van tartás és tisztesség, kör e-mailt küldött korábbi együttműködésünk résztvevőinek. Sem az Ókortudományi társaságtól nem jött üzenet (holott szinte naponta adnak hírt valamely rendkívül fontos eseményről), sem a kollégáktól, „barátoktól”, a Károli honlapján pedig csak különböző teljesen ismeretlen urak-hölgyek előadásai szerepeltek (azóta, ha igaz, feltették ezt is).

A halálhírrel igazából csak a blog foglalkozik, névtelenül. Jakab Attila volt az egyetlen, aki nevét vállalva írt.

Az olyan ember halála, mint amilyen Bolyki János volt, mindenképpen szomorú és megrendítő. Ahogy azonban ennek be kellett következnie, az felháborító és elgondolkodtató. Bolyki Jánost régóta ismerem, nagy tudású, végtelenül becsületes, tisztességes ember volt. Nagyon sok közös „akciónk” volt: konferenciák Groningenben és Pesten, hosszú évekig együtt voltunk a MAB Hit- és Vallástudományi Bizottságában, együtt szerkesztettük a Vallástudományi Szemlét (amiből János bácsi azért lépett ki, mert megígérte egy barátjának, hogy leközöljük az írását; mi végül a minősíthetetlen förmedvényt nem hoztuk le, János bácsi viszont úgy érezte, az adott szó köti őt), amikor az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán tapasztalt mérhetetlen aljasság, képmutatás és butaság miatt elhagytam a katolikus egyházat, János bácsi keresett nekem olyan református gyülekezetet, mely befogadott (és amelyben azóta is remekül érzem magam), a nagydoktorimnál ő volt az egyik opponensem … és persze volt sok-sok beszélgetés, konferenciákon, könyvbemutatókon, náluk.

János bácsinak egyetlen hibája volt, amiért kegyetlenül megbűnhődött: a túlzott jóhiszeműsége. Nagy-nagy lelkesedéssel támogatott arra tökéletesen érdemtelen figurákat (most hirtelen kb. 10 ilyet tudnék felsorolni, de ezt kihagyom), és tett meg mindent előmenetelük érdekében. A legtöbbjük egyszerűen csak középszerű volt, Pethő esetében azonban, mint tudjuk, többről volt szó: ő éppen ezt a jóhiszeműséget felhasználva bűntettet követett el.  Mikor Bolyki János ezt megtudta, valóban próbált mindent, hogy jóvátegye a bajt, de hiába szólt a különböző rektoroknak, dékánoknak, azok nem tettek semmit. Legutóbb, amikor a 168 óra újságírója megkereste őt (ahogy engem is), becsülettel elmondta, amit tudott.

A cikk megjelent, Pethő csalása immáron ország-világ előtt nyilván valóvá vált, de a Károli vezetése ekkor sem vonta le a konzekvenciát: nem Pethőt állította félre, hanem Bolykit igyekezett a nyilatkozat visszavonására kényszeríteni, és ha igaz, amit Teológus a blogon ír, megfenyegette azzal, hogy elveszi tőle emeritusi rangját. Nem tudom, hogy Bolyki János ezért halt-e meg, de azt tudom, hogy ilyen körülmények között ért véget egy olyan élet, mely mindnyájunk számára példa lehet. Őszintén remélem, hogy ezt az életet a temetésen nem azok fogják méltatni, akik ilyen dicstelen módon hozzájárultak megrövidítéséhez.

Az ominózus 168 óra cikkben Shaitana azt mondta, azért használ álnevet, mert ez az ország azt bünteti, aki a gaztettet napvilágra hozza, nem azt, aki elköveti. És valóban pontosan ez történt. Egy ilyen haláleset talán jó arra, hogy elgondolkozzon mindenki, jól van-e ez így: a gyávaság, a meghunyászkodás, a szolidaritás teljes hiánya, a hallgatás (jaj, csak nekem bajom ne essen!), ami ma az egész magyar ugart jellemzi. Jakab Attila még reménykedik, hogy nem ez a magyar, van más is, lehet más is. Én egyáltalán nem reménykedem, tudom, hogy bármit írunk, én vagy bárki más, az nem változtat a dolgon. Egyszerűen csak Bolyki Jánosnak tartozom ennyivel.

Budapest, 2011. június 2-án                           Simon Róbertné Pesthy Monika

Kategória: Balla Péter, HungarianCalvinistChurch, Károli University of the Reformed Church | Címke:: , , | 29 Hozzászólások »

Advertisements

About karoligaspar

Doctor of Law, Protestant
This entry was posted in Károli Gáspár Református Egyetem, Magyar Református Egyház and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s