Funeral again (Új tetemrehívás )

Funeral again (Új tetemrehívás )

Szerző jhnnsclvn @ június 2, 2011

Szerző: Zsinati illetékes

Amikor Szilágyi Ferenc, a BTK első dékánja, és egyúttal Szabó András első áldozata meghalt, egy Prudens nevű blogger Tetemrehívás címmel emlékezett meg Szabó András szerepéről Szilágyi Ferenc sorsának alakulásában. Prudens akkor megjegyezte: „Ahhoz, hogy Szabó minden áldozatának helyet adjon, a Kerepesi munkásmozgalmi parcellája is kicsinek bizonyulna.” http://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/02/22/the-first-victim-of-andras-szabo-tetemrehivas/  Azóta Szabó András megrágalmazott, erkölcsileg, szakmailag és egzisztenciálisan tönkretett áldozatai közül továbbiak haltak meg: Szigeti Lajos Sándor és Király Gyula.  Szabó András félhetett az istenítélettől, mert egyik gyásszertartásra sem ment el: se Szilágyiéra, se Szigetiére, se Királyéra. Az idén januárban elhunyt Király Gyula a BTK alapítása óta az egyetem oktatója volt, igaz református ember. A gyásszertartáson jelen volt Kulin Ferenc – a Szabó András által kétszer is megpuccsolt ex-dékán – és Sepsi Enikő, az akkor mindössze 3 hónapja hivatalban lévő új dékán. De sem a Kulin és Sepsi között regnáló Szabó, sem a felesége, Petrőczi, sem a helyettese, Hansági nem vett részt a Kálvin téri templomban a Királyt búcsúztató istentiszteleten, holott a házaspár 18, Hansági pedig 14 évig volt kollégája Királynak. Igaz, épp ők voltak azok, akik őt élete utolsó két évében kitiltották az egyetemről, holott tudták, hogy az oktatás úgy kell Királynak, mint a levegő. Anélkül meghal. Vélhetően éppen ezt akarták elérni.

Most a negyedik áldozatuk temetésére kerül sor e hónap 10-én reggel 9-kor a Farkasréti temetőben: Bolyki János professzoréra, aki a Szabó-Petrőczi házaspár miatt mondott le oktatói tevékenységéről pontosan három évvel ezelőtt, 2008 június 2-án. Aznap ugyanis abban a szerencsében volt része, hogy Petrőczi Évával (és Hermann Zoltánnal) közösen szigorlatoztatta Petrőczi Éva témavezetettjét, Faragó Ildikót, és Hima Gabriella témavezetettjét, Váradi Ferencet. A bizottságot a doktori iskola vezetőjének tudta nélkül Szabó András állíttatta ilyen módon össze a titkárnők gyöngyével, a dupla fizetéssel jutalmazott Demes-Kőfalusi Krisztinával. A szigorlati eredményhirdetéskor Petrőczi Éva óhaja az volt, hogy a csekély intelligenciájú Faragó Ildikónak (aki azóta eltűnt, és valószínűleg sosem fog doktorálni) Bolyki professzor a szigorlati bizottság elnökeként summa cum laude minősítést adjon, a Doktori Iskola akkori legheteségesebb hallgatóját, Váradi Ferencet (az egyetlen, akinek a MAB elismerte a védését és még 2009-ben megkapta a doktori fokozatot, azóta a nagykőrösi Tanítóképző Kar adjunktusa) pedig buktassa meg – hátha sikerül megakadályozni, hogy péhádézzon. Bolyki professzor válaszul még aznap lemondott az Irodalomtudományi Doktori Iskolában való minden tevékenységéről, és bejelentette, hogy végleg visszavonul az egyetemi élettől.

A házaspár a tiltakozásnak ezt az elegáns formáját rossz néven vette, Bolykit „szenilis vén marhá”-nak és sógoruk, Szabó István püspök bérencének illetve kémjének nevezték, szidták, lejáratták. És persze ezt nemcsak a bölcsészkaron terjesztették, hanem nem mulasztották el Balla Pétert is Bolyki ellen hangolni.

Bolyki János professzor idei februári nyilatkozata a 168 órában pedig végleg kiverte a házaspárnál a  biztosítékot. Bolykit árulónak, az egyetem és az egyház ellenségének nevezték, és mindent elkövettek, hogy Ballát rávegyék az öreg Bolyki példás megbüntetésére.

Balla Pétert nem nagyon kellett erre rábeszéln. Csak az alkalomra várt. Amikor idén februárban Pethő leleplezése megjelent a 168 órában, elrendelte a házon belüli nyomozást. Bár eleinte több gyanúsítottja is akadt, végül Bolyki professzorban vélte megtalálni azt a bűnöst, aki a 168 órát informálta. Ezt arra alapozta, hogy Bolyki ismeri a legjobban Pethő csalásának történetét, és hogy ő volt az, aki, miután rájött, hogy Pethő megvezette őt, mindent elkövetett, hogy Pethő csalással szerzett professzori címét visszavonassa. Többször fordult az ügyben a HTK dékánjához, Békési Sándorhoz, majd amikor Balla lett a megbízott rektor, akkor hozzá is. Békési nem törődött az üggyel, Balla viszont nagyon is. Ez a törődés azt jelentette, hogy a csaló Pethőt megerősítette, az ellene bejelentést tevő Bolykit pedig megfenyegette. Vagyis ugyanúgy járt el, mint a Mészáros-féle csalás lelepleződése esetén: Mészárost és cinkosait – Szabót és Hanságit – megerősítette, a doktori iskola vezetőjét pedig üldözte és végül kirúgta.

A már nyugdíjas Bolykit természetesen nem rúghatta ki, de fegyelmit helyezett kilátásba valamint az emeritusi cím megvonását, mert a HTK belső ügyét kivitte a nyilvánosság elé. Ebben a fenyegetésben és stresszben élte le Bolyki János élete utolsó három hónapját. Léteznek dokumentumok – Bolyki által írt e-mailek és feljeyzések – , melyek Balla fenyegetéseit, zsarolását bizonyítják. Ezeket kegyeletből egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra, de ha Ballát kineveznék rektornak, akkor ezt újragondoljuk.

Bolyki végül is hősiesen kitartott a 168 órában megjelent nyilatkozata mellett.

Bolyki János igaz ember, igaz keresztyén volt.

Kategória: Balla Péter, Károli Egyetem BTK, Károli University of the Reformed Church, Szabó András | Címke:: , , , , , , , , | 46 Hozzászólások »

Advertisements

About karoligaspar

Doctor of Law, Protestant
This entry was posted in Károli Gáspár Református Egyetem, Magyar Református Egyház and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s