A real university (Egy igazi egyetem)

A real university (Egy igazi egyetem)

Szerző jhnnsclvn @ június 16, 2011

Bolyki János halálával és még inkább utolsó heteinek kálváriájával kapcsolatban több érdeklődő levelet kaptunk külföldről, akik szeretnék tudni, mi történt Bolykival. Úgy döntöttünk, hogy a Pethő-ügyet, Bolyki nyilatkozatát, a nyilatkozat visszavonatását és Pesthy Monika írását rövidítve lefordítjuk angolra vagy németre, hogy tájékoztatni tudjuk Bolyki János külföldi barátait Balla Péter ellene irányuló példátlan és arcátlan támadásáról. Ezért egyelőre megszakítjuk Bolyki János “Igaz tanúvallomásá”-nak történetét, és egy olyan poszttal folytatjuk, amely másról szól ugyan, mégis kapcsolódik az előző poszthoz, annak egy apró, finom iróniát tartalmazó megjegyzéséhez.

Az előző poszt szerzője, Pesthy Monika, arról is beszámolt többek között, hogy Bolyki halálhírét napokig hiába kereste az egyetem honlapján, mert ehelyett “csak különböző teljesen ismeretlen urak-hölgyek előadásai szerepeltek”. Az egyik komment erre reflektált: “Míg máshol tisztességes szakmai konferenciákat tartanak, itt hetente összecsődítenek nóném-tömegeket, hogy érdektelenségbe fulladó álkonferenciákat mímeljenek odaterelt, ásítozó közönség előtt.” Hogy hogy néz ki egy igazi konferencia, azt a lapos és érdektelen konferenciásdihoz szokott károlisok – oktatók és hallgatók egyaránt  – hírből sem ismerik. Egy másik komment szerint ez azért van, mert “igazi konferenciákra MEG SEM HÍVJÁK a károlis “professzorokat”, mert SEMMI SEM SZÁMÍTANAK A SZAKMÁBAN. A véletlen műve, hogy épp ma kaptunk tanulságos beszámolót egy károlis hallgatótól egy mai napon rendezett ELTÉ-s konferenciáról. Olyan témában, amit a Károlin nemcsak oktatnak, hanem – a reformáció koráról lévén szó – állítólag ez az egyetem fő profilja. Tanulságos, mert erre egyáltalán nem hívtak meg károlist, még remek Szenci-kutató nagydoktorunkat, Szabó Andrást se. Hát még a feleségét! De tanulságos azért is, mert egy ilyen igazi konferenciával összehasonlítva tűnik ki igazán, hogy a károlis nyüzsgés nevetséges erőlködés és pénzpocsékolás. Hacsak ilyenre telik, akkor inkább ne. – A szerk.

 

Szerző: Student

Én mint a Károli Gáspár Református Egyetem magyar szakos hallgatója szoktam néha a blogot olvasni, de sokáig azt gondoltam, hogy ez azért túlzás, ennyire rosszak nem lehetnek a mi tanáraink. Egészen addig ezt gondoltam, míg részt nem vettem az ELTÉ-n rendezett „Mű és szerző” című konferencián. Mivel június 16-án nem volt más dolgom, hagytam magam rábeszélni a régi gimis barátnőmtől. Ő azt mondta, a reneszánsz és barokk tanszék az ELTÉ-n egészen fantasztikus, remek tanáraik vannak és a légkör is pezsgő. Szóval elmentem és csak annyit mondhatok, igaza van!

A konferenciát egy magas, kopaszodó ember vezette be, akinek azonban fantasztikus humora van, barátnőm mondta, hogy ő Horváth Iván professzor. Köszöntött mindenkit és elmondta, hogy az ország összes egyeteméről vannak itt diákok, még Kolozsvárról is. És felsorolta: pécsi, szegedi, debreceni egyetem és a Pázmány.

És ekkor esett le nekem: itt az ELTÉ-n a Károlit nem tartják egyetemnek!

Az előadások nagyon jók voltak: én sose gondoltam, hogy a régi magyar irodalom ennyire izgalmas. Voltak az előadók között doktoranduszok és MA-s hallgatók is, és mind annyire felkészülten adott elő, hogy csak csodálkoztam. Én Szabó András professzor úr előadásaiból csak ásító unalmat érzékeltem, itt pedig minden csupa izgalmas rejtélynek tűnt, megfejtendő titoknak. És olyan hozzáértéssel szóltak hozzá a hallgatók a szakkérdésekhez, hogy csak irígyelni tudom őket a professzoraikért. Voltak professzorok is, nemcsak az ELTÉ-ről, hanem más egyetemekről is. Kivéve a Károlit, onnan nem volt senki. Egészen barátian, kollegiálisan szóltak hozzá az előadásokhoz, úgy látszott, nem buta gyereknek nézik a hallgatót, hanem gondolkodó embernek, szinte kollégának.

Eszembe jutott egy régi poszt a blogról, hogy a Károli „mintha egyetem”. Nem az, csak úgy tesznek, tanárok, diákok, mintha az lenne. És ez most bebizonyosodott.

Rájöttem, nagy hibát követtem el, hogy a Károlira jöttem. A barátnőm mindig is mondta, hogy az itt szerzett diploma nem sokat ér, de most, ezen a konferencián meg is győződtem róla. Becsapnak bennünket, nem igazi tudósok tanítanak bennünket, hanem olyanok, akiket a szakmában nem tartanak semmire.

Igyekszem átiratkozni valahova, az ELTÉ-re, a Pázmányra, vagy egy másik „kutatóegyetemre”, ahogy itt nevezték őket. Mindig is imádtam olvasni, abban reménykedtem, hogy az egyetemen többet tudok meg az irodalomról, a tudományról, de már látom, csak az időmet vesztegetem a Károlin. Én is szeretnék egy olyan helyen diák lenni, ahol még a falak is tudományt sugároznak és nemcsak mariuhanafüstöt, mint a Reviczky utcában.

Kategória: Károli Egyetem BTK, Károli University of the Reformed Church, Szabó András | Címke:: , , | 29 Hozzászólások »

Advertisements

About karoligaspar

Doctor of Law, Protestant
This entry was posted in Károli Gáspár Református Egyetem and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s